6. lokakuuta 2013

CXXVI - Herkkuleipä

Tein eilen illalla leipätaikinan. 

7dl jauhoja (itse käytin puolet vehnä-, puolet sämpyläjauhoja, mutta voi käyttää myös leseitä, hiutaleita, mitä vain sopivassa suhteessa. 7dl siis.)
0,5tl kuivahiivaa
2tl suolaa

Nämä aineet sekoitettiin keskenään (lasi)kulhossa.

Sitten lisättiin
3,5dl kädenlämpöistä tai aavistus lämpimämpää vettä.

Koko komeus sekoitettiin taikinaksi jonkinsortin kapustalla, itse käytin puuhaarukkaa.

Sitten laitettiin vaan tiukka kelmu päälle. (Mun taikina oli kattilassa, jossa kelmu+kansi. Luulin tässä vaiheessa vielä, että teen leivän kattilaan, joka on myös ok.)

Taikinan annetaan olla ihan vain huoneenlämmössä 12-18 tuntia eli esim. yön yli. 

Me tässä vaiheessa lähdimme äitini luo yllättäen, joten otin kattilan mukaan taikinoineen. 

Tänään aamuna sitten kippasin sen taikinakikkaran jauhotetun keittiöliinan päälle, pyöräytin palloksi ja kääräisin sinne pyyhkeen sisään. 
Siellä pyyhkeen sisällä leipä saa odotella 30 minuuttia.

Kun puoli tuntia on kulunut, laitetaan uuni 225 asteeseen ja pata uuniin (tai kattila tai mikä tahansa järkevä kannellinen astia) lämpenemään.

Kun uuni on valmis, heitä leipä pataan, kansi päälle ja puoleksi tunniksi uuniin.
Kun puoli tuntia on kulunut, ota kansi pois ja anna leivän olla vielä 15 minuuttia. 

VALMIS!







On muuten hyvää! Sopii hyvin kokonsa puolesta tällaiseen yhden (köh... siis kahden) hengen perheeseen. Tai isommalle perheelle leivottavaksi vaikka joka päivä. Tämän leivän tekoon ei tarvita kuin se yksi kippo, eikä edes kädet likastu. Pataankin riittää paiston jälkeen huuhtelu. Ei paha lainkaan. 

Kertoilkaas, kun olette kokeilleet, jos vaikka käytätte eri jauhoja tms :)

10 kommenttia:

  1. Testaan kunhan... köh... "ehdin". Enshätään huomenaamuna ajattelin maistaa lämpimäisistä - kiitos vaan kovasti ja kiva, kun Enskan kanssa poikkesitte pitkästä aikaa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä ohjeesta! Ihan törkeen hyvä leipä!

    VastaaPoista
  3. Sanos muuta... taidanki tehdä taikinan..

    VastaaPoista
  4. Kun bongasin tämän ohjeen sen kehitelleen blogista keväällä, niin on jokusia kertoja tullut leivottua. Myös hiivaleipäjauhoista tuli hyvää.

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa hyvältä! Pakko testata. Tack! T: Irmeli

    VastaaPoista
  6. Joo mummikin sano et hiivaleipäjauhoiki kannattaa koittaa. Tänään tein 3dl vehnä ja 3dl sämpylä, 1dl kaurahiutaleita :) hyvää tuli

    VastaaPoista
  7. Rusinat sopivat hyvin sekaan, ainakin vaihteeksi! En tiedä mikä olisi sopiva määrä, minä kippasin niitä noin puoli dl. Ehkä vähempikin olisi riittänyt. Itse leipäohje on mahtava, helppo kuin mikä ja mikä tärkeintä, maukas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarvisikin taas vaihteeksi kokeilla tätä leipää.. Mmm :))

      Poista
  8. Mää oon säännöllisesti tehnyt tätä leipää ja nyt kyllä on löytyneet lempparijauhot. Pari viimeistä leipää oon tehnyt laittamalla desin mämmimaltaita, pari desiä ruisjauhoja, desin puurohiutaleita ja loput vehnäjauhoja. Ai hyvänen aika ko hyvvää! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehkä jos tykkää mämmistä! :)

      Poista

Tervetuloa lukemaan, jätäthän kommenttiakin. :)
Julkaisen kommentit heti luettuani ja vastaan niihin, kun menen seuraavan kerran koneelle.